De cateva luni nu am mai scris, asa ca m-am gandit sa conturez cateva idei despre ce se petrece in ultima vreme in Romania.

Ceea ce traim acum, este exact rezultatul lucrurilor petrecute in ultimii, sa zicem, cel putin 10 ani.

In 2018, nu poti considera calatoriile in strainatate un lux. De multe ori, sunt mult mai ieftine si mai confortabile decat cele din Romania.

Iar atunci cand scara valorilor tale, este bazata pe propriile trairi, nu pe ale lui maica-ta/taica-tu, cand tot ceea ce crezi tu se bazeaza pe propria ta experienta, cand tot ceea ce esti si ai, este direct meritul tau, atunci putem considera ca parerile tale sunt pertinente. Acum urmeaza cinismul, toate cele mentionate mai sus se regasesc doar fragmentat la majoritatea persoanelor.

Facem parte dintr-o societate care doar da din gura si nu face nimic. Cei mai vehementi sunt cei ce nu au facut niciodata in viata nimic. Cei mai critici si comentatori sunt cei ce au avut rol parazit toata existenta lor. Cei mai destepti se dau cei care fara bani in buzunar, nu ar putea iesi din casa.

In momentul de fata, societatea romaneasca este impartita in doua categorii. Cei care sunt indiferenti (in special este vorba despre cei care la un anumit moment in viata au ales sa faca si lucruri “mai deosebite”, pentru beneficii materiale) si cei care se simt de-a dreptul ofensati de cata nesimtire exista in tara asta (este vorba de plebe – adica cei care sunt exploatati sub toate formele, fara a avea niciun beneficiu, fara a avea parte de minima siguranta si dreptate).

Daca extrapolam, ne dam seama ca toate institutiile si companiile au inteles acest lucru si nu se intampla altceva decat exploatarea populatiei.

Nu spun, ni se pare noua ca anumite domenii de activitate vin cu remuneratie consistenta, insa nimeni nu isi da seama ca munca de mult nu trebuie sa fie direct proportionala cu remuneratia (munca fizica). Desi nu pare, majoritatea locurilor de munca sunt extenuante de-a dreptul.

Partea cea mai trista este faptul ca nu mai avem sub nicio forma o “identitate nationala”.

Facem parte din societatea in care toata lumea cheltuie foarte multi bani, insa poate doar un procent modic ar putea sa isi justifice banii. Suntem societatea in care ne uitam in stanga si in dreapta, vedem oameni extrem de realizati pe plan financiar, insa nimeni nu stie de unde provin sumele. Suntem societatea in care sotia, este tamagotchiul sotului, ea trebuie intretinuta si periata – daca da bine pe sticla, toata lumea e fericita. Suntem societatea in care tot nestiutorul de carte are pareri si opinii online, are cont pe superreteaua de socializare, stie sa se imbrace doar de la mall, cunoaste doar o singura firma de telefoane si femeia ideala este tunata.

Acum completez si cu ce am eu de zis… Sa cheltui bani doar ca sa te vada lumea – esti idiot/idioata. Nu ai cum sa iti justifici veniturile – ori esti un parazit ori videochat-ul sa traiasca ori sotului sa ii dea Dumnezeu sanatate. Ai de toate si totusi nu ai un loc de munca (toata lumea stie ce faci, nu fi penibil/a)- trezeste-te! Esti preocupat/a excesiv de aspectul tau? – Citeste si o carte – doar cu swipe nu faci nimic! Cel mai frumos loc de pe Terra este un Mall? – Cauta-ti un loc de munca! Fara Facebook efectiv ti se pare ca viata e “pustiu” – doar pentru binele tau iti spun un singur lucru, oamenii care mimeaza ca te venereaza, in realitate nu dau nici macar doi bani pe tine – scuze, nu m-am putut abtine.

Comunicarea a ajuns la un nivel ambiguu de minciuna. Nimic nu mai este adevarat. Nimeni nu mai este sincer. Nimic nu este ceea ce pare.

Ah … si totusi sunt oameni care scriu despre subiectul asta. Da! Pentru ca ipocrizia, idiotenia, obraznicia, incultura, parvenitismul, sunt trasaturile definitorii pentru avutul din ziua de azi.

Daca ai si tu o cunostinta pe care o urasti in sufletul tau, pentru ceea ce a devenit si nu ceea ce a fost la inceputul relatiei voastre… Incearca sa te linistesti. Asa este toata societatea asta. Bolnava. Astept sa se cante prohodul si apoi vin si eu la petrecere. Ma pot bucura si de o coliva buna, daca este cazul.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error

Daca iti plac postarile mele, stii bine ce ai de facut :)